Nieuwsbrief september 2017

 

Nieuwsbrief 2017
Leuk dat jullie weer de moeite hebben genomen deze nieuwsbrief te openen. De projecten in Gambia breiden uit, en na 3 bezoekjes afgelopen jaar is er weer veel te vertellen. Veel leesplezier en bij vragen hoor ik het graag! Bedankt voor jullie hulp, donaties en interesse.


School
Tegelvloer
In februari 2017 ben ik voor een bliksembezoekje naar Gambia gegaan (3 dagen) om cement, zand en tegels te kopen. Peter, een tegelzetter uit Valkenswaard, die vaker in Gambia is geweest bood zijn hulp aan en samen met zijn vrouw Jolanda zijn ze eind februari naar Gambia gegaan om te helpen met de tegelvloer. Een tegelsnijder is meegenomen uit Nederland en de klus kon beginnen.
Peter heeft 3 Gambiaanse mannen geleerd hoe ze tegels moeten leggen en samen was de klus in een aantal dagen geklaard. Ze hebben 2 klaslokalen, trapjes, de doorgang en de keuken betegeld.
Volgend jaar kunnen de 3 Gambiaanse mannen de taak van de overige klaslokalen zelf oppakken.

Lerarenopleiding
Goed onderwijs begint bij goede leerkrachten. Op dit moment worden 2 leerkrachten gesponsord om naar Teachers College te gaan. Omdat ik wel erg benieuwd was hoe het eraan toegaat op het Teachers college heb ik een dag meegelopen. Op de foto staat Samira, 1 van de 2 leerkrachten die nu haar studie aan het doen is, maar ook al werkt op school. Ze is erg gemotiveerd, nog wat verlegen maar heel leergierig. Teachers College in Gambia duurt 3 jaar. De lessen zijn na schooltijd en in de weekenden en vakanties. Het is erg warm op school, geen stroom, slechte voorzieningen maar tot mijn verbazing waren de lessen erg gestructureerd en interessant. Met een goed gevoel en erg hoopvol voor de toekomst van de school en deze leerkrachten weer het schoolgeld betaald voor het komende jaar.

Schoolgeld
Op dit moment worden 28 kinderen gesponsord die zonder sponsor niet naar school zouden kunnen. De omstandigheden waarin ze leven laten het niet toe om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het schoolgeld te betalen. Voor deze kinderen wordt het schoolgeld en 1 uniform per jaar betaald mits ze minstens 90% aanwezig zijn en ze goed hun best doen in de klas. Deze keer ben ik bij alle gezinnen thuis op bezoek geweest. Hieronder een korte omschrijving van alle sponsorkinderen.

Kumba Drammeh
Kumba is de kleindochter van Sainabou Mbye (het hoofd van school), ze woont bij haar oma omdat haar moeder tijdens de bevalling is overleden. Sainabou heeft de zorg over 9 kinderen. Op dit moment gaan 6 van haar kinderen naar school. Kumba houdt van spelen, kletsen en is een echte regeltante.

Nasa Camara, Kaddijatou Camara, Penda Camara, Momodou Camara
Deze 4 broers en zussen komen uit hetzelfde gezin. Ze wonen samen met hun moeder en tante in 1 kamer in een compound niet ver van de school. Penda is 1ste uit haar klas, een heel pienter meisje dus. Om geld te verdienen verkoopt de familie pinda’s en Sorel en KrengKreng. Deze laatste 2 zijn bladeren die eetbaar zijn. Ook doet de tante van de kinderen de was van verschillende mensen in de buurt. Met dit geld kunnen ze net rondkomen in hun dagelijkse behoefte zoals voedsel en water maar ze hebben geen geld voor extra’s. Dit zie je ook terug in de kleding van de kinderen en de kamer waar ze wonen. Tante Umi heeft al een aantal maanden een grote open wond op haar voet, haar hele onderbeen is opgezwollen maar tot op heden was er geen geld voor een behandeling. Gelukkig was er nog wat sponsorgeld en gaat het nu beter met de voet van Umi.

Kaddijatou Bah, Binta Bah, Isatou Bah
Dit gezin heb ik leren kennen via de moeder van de kinderen. Ik zag haar elke dag op school om te helpen het terrein schoon te houden. Ik vroeg haar of ze op school werkte maar dat was niet zo. Ze had via via afgesproken dat als ze elke dag op school zou helpen 1 van haar kinderen ‘gratis’ naar school mocht. Ze hecht grote waarde aan educatie, op dat moment verbleven de andere 2 kinderen dus thuis om voor hun zieke vader te zorgen. Ze was zo dankbaar dat 1 kind in ieder geval de kans had op een betere toekomst. Toen hebben we besloten al haar 3 kinderen te sponsoren, en dat ze 2 x in de week komt helpen op school. De andere dagen kan ze nu werken om voor eten en drinken te zorgen voor het hele gezin. De vader is erg ziek en wordt behandeld met lokale blaadjes en gebeden, meer kan moeder nog niet betalen.

Landing Kujabi, Sajor Kujabi, Dawda Kujabi
Deze 3 jongens komen uit een groot gezin en wonen op een compound samen met ooms, tantes, neven nichten en noem maar op. Tot vorig jaar gingen deze kinderen niet naar school, ze hebben afgelopen jaar veel opgepikt en zijn op dit moment bijna op hetzelfde niveau als leeftijdgenoten. Na school en in de vakanties helpen de jongens op het land om pinda’s te verbouwen en thuis om deze pinda’s te verwerken in poeder en pasta. Dit verkopen de vrouwen uit het compound dan weer op de markt. Zelfs voordat de familie hulp kreeg van sponsoren voor het schoolgeld en de kinderen dus nog niet naar school gingen hielp de familie de school. Er was op dat moment nog geen wateraansluiting op school aanwezig, deze familie bracht elke schooldag 10 emmers water uit hun put naar de school om een steentje bij te kunnen dragen.

Jabou Sanneh
Jabou is enigst kind, haar vader is 3 jaar geleden overleden. Haar moeder is hertrouwd met de broer van vader. Dat gebeurt vaker hier in Gambia, zodat een vrouw in ieder geval ‘in de familie’ blijft.

Jabou heeft in haar jonge jaren veel op en neer gereisd door Senegal en Gambia op zoek naar een plekje waar ze kans heeft op een toekomst en waar haar moeder en stiefvader/ oom werk kunnen vinden. Inmiddels hebben ze zich gevestigd in Farato, en de stiefvader werkt in de toeristenbranche. Echter verdient hij hiermee lang niet genoeg om ook het onderwijs van Jabou te betalen. Jabou was afgelopen jaar 6e in haar klas en is erg populair, elke dag luncht ze bij andere kinderen thuis wat ook erg goed is voor haar Engels en Wolof, omdat ze van origine Senegalese is. Moeder kookt en wast voor mensen in de buurt om geld te verdienen.

Ebrima Touray
Ebrima heeft een aantal lichamelijke beperkingen, waardoor zijn vader (die overigens 4 vrouwen heeft) het niet waard vindt om hem naar school te sturen. Echter heeft Ebrima wel de intelligentie en doet hij het goed op school, we hopen dat hij door zijn school af te maken een goede toekomst tegemoet gaat.                                                        
Mariama Faal, Ami Faal
Mariama en Ami zijn 2 halfzusjes met dezelfde vader. De  ouders van deze zusjes zagen de waarde van scholing niet in. Ze vonden het op dat moment belangrijk dat de meisjes thuis leerden helpen of zeg maar gerust werken. Inmiddels gaan ze allebei nu 2 jaar naar school, doordat ze de eerste jaren onderwijs hebben gemist lopen ze nog een beetje achter op de rest. Ouders zijn compleet van mening veranderd en staan nu ook klaar voor de school. Vader brengt de zaden voor groenten in de moestuin naar de school en zowel vader als moeder komen in het begin van het schooljaar helpen om het schoolterrein weer netjes te maken.

Ebrima Sallah
De vader van Ebrima is omgekomen in een auto ongeluk vorig jaar. Voorheen was Ebrima ook al op school en toen werd elke termijn netjes het schoolgeld betaald, maar sinds vader is overleden kan moeder het schoolgeld van Ebrima niet opbrengen.

Sanna Jawo, Bubacarr Jamanka
De moeder van Bubacarr en Sanna heeft een mentale beperking waardoor het voor haar erg lastig is zorg te dragen voor haar 2 kinderen. De kinderen hebben een andere vader waarmee moeder geen contact heeft. Oma zorgt voor de 2 jongens maar omdat ze zelf niet meer in staat is om te werken is ze vooral afhankelijk van kleine giften, en hand en spandiensten rondom haar huis. Zo repareert ze weleens kleding of doet ze wat werk voor de moskee naast hun compound.

Familie Touray
Tijdens het bezoekje van buurvouw Nicky aan Gambia wilde ze ook graag iets doen om te helpen. Ik bracht haar in contact met dit gezin en ze hebben haar hart veroverd. In plaats van de 3 kinderen die ze van plan was te sponsoren heeft ze ervoor gekozen het schoolgeld van alle 6 de kinderen voor haar hoede te nemen komend jaar. De kinderen (een drieling, een tweeling en de jongste telg) zijn leergierig en hebben zin om in september te starten met school.

Satou Mballow, Lamin Mballow, Kaddijatoe Bak
Erg vriendelijk en behulpzaam gezin, dit zie je ook terug in de thuissituatie. Ze verwelkomen iedereen waardoor ze inmiddels met ongeveer 25 man op 1 compound wonen. Om geld te verdienen maakt en verkoopt de familie fishballs en gaat naar de markt. Vader is getrouwd met 2 vrouwen en woont niet bij het gezin in huis maar is er wel vaak. Ondanks dat ze onderwijs erg belangrijk vinden krijgen ze het schoolgeld niet bij elkaar met hun kleine business.

Op het moment dat ik deze familie ging bezoeken waren 2 kinderen op de markt om fishballs te verkopen en helaas kon ik geen kiekje van alle drie schieten.

Ebrima Jallow
Ebrima is pas afgelopen jaar toegevoegd aan de sponsorkinderen toen zijn vader na een kort ziekbed is overleden. Ebrima woont samen in 1 kamer met zijn oma en zijn moeder en helpt veel met de karweitjes in huis. Moeder verkoopt 2e hands kleding op de markt waarmee ze hun brood kunnen verdienen maar helaas niet genoeg voor schoolgeld. Zowel moeder als oma zijn super blij en trots op een sponsor voor Ebrima, en elke keer als ik ze tegenkom of er op bezoek ga wordt er eerst lang voor mij en de sponsoren gebeden. Ebrima ging al naar school voordat zijn vader overleed, en is een gemiddelde student die graag de leerkracht helpt.


Beplanting
Het restwater van de kraan wordt door middel van buizen naar de groentetuin geleid. De groenten in deze tuin worden gebruikt voor consumptie tijdens de pauze op school. Er worden bananen, cassave, uien, tomaten en mint verbouwd. Door verschillende ouders worden de zaden of kleine plantjes gedoneerd als bijdrage voor de school.

Baobab Nursery School
Wat een eer om 10 jaar na mijn stage bij de Graduation party te mogen zijn op de Baobab Nursery School. Een erg leuke dag, waar ook oud leerlingen naar hun broers en zussen kwamen kijken en ik weer teacher Eline was. In de klaslokalen zag ik nog steeds werk terug van mijn stagetijd, en zelf tijdens de ceremonie werden mijn materialen gebruikt. Fijn om te zien dat ze er zo goed zorg voor dragen en er nog altijd gebruik van maken.

Internetcafé
Vanuit de vraag van het dorp, en de behoeftes van de school hebben we gekeken naar opties om een internetcafé te beginnen. Van een sponsor hebben we computers, laptops en kabels gekregen, via facebook ook de rest bij elkaar gesprokkeld en nu staat er een internetcafé met 8 computers, 4 goede printers, lamineer machine, inbindmachine, T-shirt bedrukservice en kunnen er flyers geprint worden. Ali Secka heeft 60% verantwoordelijkheid op zich genomen, en ik (Eline) de andere 40%. Dit betekent ook dat 60% van de winst naar Ali gaat, wat hij kan gebruiken om zijn familie en zichzelf te onderhouden. Mijn 40% gaat uiteraard naar de school, dit gaat gebruikt worden voor de salarissen  van de leerkrachten. Scholen kunnen met korting printen bij ‘Uncle Ali’s Cyber café. Bedankt sponsoren uit alle hoeken dat we dit samen op hebben kunnen zetten!


Kraamkliniekje
Zowel het kraamkliniekje in Old-Yundum als de kraamkliniek in Bijilo hebben het afgelopen jaar regelmatig dozen gekregen met materialen zoals overgebleven spullen uit kraampakketten, baby kleding en medische materialen. Hierdoor kunnen de moeders die in deze ziekenhuizen bevallen hun baby aangekleed meenemen, en is de nazorg van een bevalling verbeterd.


Lamin’s shop
Ik heb jullie al eerder verteld over Lamin Sawareh, een enthousiaste Gambiaan uit een grote familie. Hij heeft een gehandicapte broer en woont in een compound met zijn hele familie. Dit betekent in Gambia vaak ook dat je voor elkaar zorgt. Voorheen leefde de familie van Lamin in slechte omstandigheden; geen wateraansluiting, geen toilet, alle vloeren zand, lekkende daken.

Elke maand stuur ik Lamin zo’n 15 dozen met 2e hands kleding, dit verkoopt hij in zijn winkeltje aan de voorkant van het compound. Hij doet dit erg goed en is inmiddels een waar begrip in de buurt.

Lamin zorgt nu voor zijn hele familie, heeft een waterleiding aan laten leggen, gedeelte van het dak vernieuwd, een deel betegeld en een toilet gebouwd. Ook lopen de kinderen en volwassenen er tegenwoordig erg netjes bij doordat ze zelf natuurlijk de eerste keus hebben van de kleding.

Als het even rustig is in de winkel pakt Lamin zijn fiets en gaat hij naar het vissersdorp Tanji om daar te verkopen om 17.00. Als de vissers allemaal terugkomen van zee en er zowel vis als geld in omloop is in Tanji.


Lientjes
De gehele winst van Lientjes gaat ook naar de projecten in Gambia. Natuurlijk wordt eerst de huur betaald, verder hebben we weinig kosten bij Lientjes. Iedereen werkt bij Lientjes op vrijwillige basis.
We zoeken nog een vrijwilliger die op woensdag in de winkel wil staan van 10.00 tot 17.00.


Nieuwe doelen voor 2018
-Er zijn nog 6 kinderen die sponsoring erg goed kunnen gebruiken maar op dit moment nog geen sponsor hebben. Doel is deze kinderen in februari 2018 in te laten stromen.
-Betegelen overige 4 klaslokalen
-Registreren als stichting
-Nieuwe lesmethode aanschaffen
-Bibliotheek maken op school
-Internetcafé uitbreiden
 

 

 

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Gastenboek

 • 15-06-2019 - viagra 5 mg coupon occupation
  http://xlviagragen.com - viagra generic ...  lees meer
 • 09-05-2019 - cheap levitra sale online india
  http://levitracan.com - generic levitra online
  ...  lees meer
 • 28-04-2019 - buying levitra over the counter us pharmacy
  http://levitrastr.com - levitra...  lees meer
Plaats een bericht
© 2015 - 2019 Lientjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel